Tänk på att försöka underlätta luftflödet, använd ved av lämplig storlek, gärna finkluvna bitar i botten lagret. Lägg 2-3 bitar ved korsvis i bottenlagret, använd gärna näver eller tändved som läggs överst.
Se till att du har satt spjällen i tändläge så att röken inte går ut i rummet. Sätt sedan eld på tänd materialet, vi rekommenderar för enkelhetens skull att använda tänd påsar. Så snart du ser att elden börjat ta sig ska luckan stängas.
När brasan tar sig, lägg försiktigt på större vedklabbar. Undvik att överbelasta elden och se till att det finns tillräckligt med luftcirkulation. Kaminer är optimerade för en viss mängd ved per timme, normalt mellan 1,5-3 kg men det skiljer sig åt.
Justera spjället eller dragreglaget för att kontrollera lufttillförseln och därmed värmeutvecklingen.
Håll alltid uppsikt över elden och se till att den är helt släckt innan du lämnar rummet eller går och lägger dig. Se till att låta kaminen vila mellan eldningarna, att rensa den på aska och att hålla den i gott skick är mycket viktigt.
Vid eldning i kakelugn bör man starta med några större bitar ved som ett laget i botten, bygg sedan uppåt med ved i varierande storlek. Tänk på att underlätta luftflödet och se till att inte överfylla eld utrymmet, stapla cirka halva utrymmet med ved.
Öppna kakelugnens spjäll fullt, vanligtvis görs det på sidan av kakelugnen genom att en "pinne" av metall förs ut och in. Brasan kan tändas på olika vis men vi tycker det brukar vara enklast från mitten av veden, det viktiga är att lufttillförseln är god och lågan kan brinna.
Tänd brasan med hjälp av näver, tändved eller tändpåsar. Så snart elden har tagit sig kan de inre luckorna stängas, saknar du inre luckor bör ett galler med nät placeras för elden så det inte kan hamna någon glöd på golvet.
Efter en stund, 15-20 minuter kan spjället och lufttillförseln regleras genom att spjället skjuts in något. Brasan brinner då längre och lugnare, se till att inte skjuta in det för mycket så att det ryker in.
Med hjälp av spjäll kan man senare reglera ytterligare, då glöden brunnit ur kan luckorna stängas helt och spjället skutas in mer så att kakelugnen hålls varm länge. Det är viktigt att låta kakelugnen vila mellan eldningarna, vid för hög värme kan den spricka och gå sönder.