Elda med ved

Det är viktigt att elda rätt och säkert, se alltid till att eldstaden är godkänd och kontrollerad av en sotare.
Här har vi samlat våra erfarenheter och kunskap om att elda med ved på olika vis.

Elda i kamin

Att elda i en ved kamin är en tidlös och mysig metod för att skapa värme och atmosfär i hemmet. För optimal prestanda är det viktigt att använda torr ved som är lämplig för kaminens storlek. För stora eller för små vedbitar kan påverka förbränningen och värmeutvecklingen. En välventilerad eldstad främjar en effektiv förbränning och minskar risken för rök problem. Regelbunden rengöring och underhåll är nyckelfaktorer för att säkerställa en säker och njutbar eldning. Vedeldning ger inte bara värme utan skapar också en lugnande och inbjudande atmosfär i ditt hem.
  1. Tänk på att försöka underlätta luftflödet, använd ved av lämplig storlek, gärna finkluvna bitar i botten lagret. Lägg 2-3 bitar ved korsvis i bottenlagret, använd gärna näver eller tändved som läggs överst.

  2. Se till att du har satt spjällen i tändläge så att röken inte går ut i rummet. Sätt sedan eld på tänd materialet, vi rekommenderar för enkelhetens skull att använda tänd påsar. Så snart du ser att elden börjat ta sig ska luckan stängas.

  3. När brasan tar sig, lägg försiktigt på större vedklabbar. Undvik att överbelasta elden och se till att det finns tillräckligt med luftcirkulation. Kaminer är optimerade för en viss mängd ved per timme, normalt mellan 1,5-3 kg men det skiljer sig åt.

  4. Justera spjället eller dragreglaget för att kontrollera lufttillförseln och därmed värmeutvecklingen.

  5. Håll alltid uppsikt över elden och se till att den är helt släckt innan du lämnar rummet eller går och lägger dig. Se till att låta kaminen vila mellan eldningarna, att rensa den på aska och att hålla den i gott skick är mycket viktigt.

Elda i kakelugn

Att elda i en vedeldad kakelugn är inte bara en effektiv värmelösning utan också en resa tillbaka i historien. Kakelugnar har en rik tradition och har varit en central del av många hem under årtionden. Historiskt sett användes de första kakelugnarna redan på 1700-talet och blev särskilt populära under 1800-talet. Deras karaktäristiska design och keramiska kakelbeklädnad gör dem inte bara funktionella utan också tilltalande för ögat. För att elda framgångsrikt, se till att kakelugnen är ren och att du använder torr ved. Placera vedklabbarna noggrant för att optimera förbränningen och värmeöverföringen genom kakelugnen.
  1. Vid eldning i kakelugn bör man starta med några större bitar ved som ett laget i botten, bygg sedan uppåt med ved i varierande storlek. Tänk på att underlätta luftflödet och se till att inte överfylla eld utrymmet, stapla cirka halva utrymmet med ved.

  2. Öppna kakelugnens spjäll fullt, vanligtvis görs det på sidan av kakelugnen genom att en "pinne" av metall förs ut och in. Brasan kan tändas på olika vis men vi tycker det brukar vara enklast från mitten av veden, det viktiga är att lufttillförseln är god och lågan kan brinna.  

  3. Tänd brasan med hjälp av näver, tändved eller tändpåsar. Så snart elden har tagit sig kan de inre luckorna stängas, saknar du inre luckor bör ett galler med nät placeras för elden så det inte kan hamna någon glöd på golvet. 

  4. Efter en stund, 15-20 minuter kan spjället och lufttillförseln regleras genom att spjället skjuts in något. Brasan brinner då längre och lugnare, se till att inte skjuta in det för mycket så att det ryker in.

  5. Med hjälp av spjäll kan man senare reglera ytterligare, då glöden brunnit ur kan luckorna stängas helt och spjället skutas in mer så att kakelugnen hålls varm länge. Det är viktigt att låta kakelugnen vila mellan eldningarna, vid för hög värme kan den spricka och gå sönder.

MSB elda säkert finnas bra information kring att elda säkert, läs på först!